Hoe komt men weer van zwemmerseczeem af?

Wel eens gehoord van zwemmerseczeem? Het wordt ook wel athlete’s foot genoemd in het Engels. Het is een schimmelinfectie tussen de tenen. Er kunnen afwijkingen in de huid ontstaan en het is daarnaast ook heel besmettelijk.

De reden dat het zwemmerseczeem genoemd wordt, is omdat het veel in zwembaden en dergelijke wordt opgelopen. Het komt op de vloer van het zwembad en als iemand anders hier doorheen loopt, bestaat de kans op besmetting. Het komt overigens nog redelijk veel voor. In Nederland heeft ongeveer 10% van de mensen hiermee te maken. Het komt iets vaker voor bij de mannelijke populatie dan bij de vrouwelijke.

Hoe ziet het eruit?

schimmelvoetenEen schimmelinfectie is meestal wel duidelijk te herkennen. Bij zwemmerseczeem betreft het dus een schimmel die tussen de tenen zit. Er zijn vaak kleine witte schilfers te zien tussen de tenen. Als het niet behandeld wordt, dan kan het zich uitbreiden naar andere delen van de tenen. Het is dus belangrijk dat er tijdig naar gekeken wordt.

Gelukkig is het voor gezonde mensen niet heel erg om hiermee te maken te hebben. Na verloop van tijd kan het weer vanzelf verdwijnen. Mensen met een wat verminderde weerstand kunnen er echter wel last van hebben. Ook zijn er diverse middelen beschikbaar die vaak snel aanslaan. Zo is er bijvoorbeeld het middel terbinafine wat hiervoor gebruikt kan worden. Dit kan op recept van de dokter worden besteld bij een apotheek, maar ook terbinafine online bestellen behoort tot de mogelijkheden. Als iemand veel last heeft en er snel vanaf wil komen, is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Dit artikel bevat geen medisch advies, raadpleeg altijd een dokter bij klachten.