Hoe kom ik ooit van het roken af?

Roken is een hele nare gewoonte. De eerste keer roken is dan ook zeker niet lekker. Toch zijn veel mensen eraan verslaafd geraakt. Meteen in de morgen een sigaret opsteken is een gewoonte voor veel mensen. Het ochtend ritueel wordt vaak gecombineerd met koffie nuttigen. Direct een flinke opkikker om eens goed wakker te worden voor de mensen die deze combinatie gebruiken. De gezondheid wordt echter flink aangetast door het roken. Dat is inmiddels overigens ook wel redelijk bekend natuurlijk. Weer rookvrij worden is een uitdaging voor veel rokers. Ermee stoppen is zeker niet gemakkelijk als je het al jaren doet.

Gezondheid kan sterk verbeteren na het stoppen

Als men stopt met roken, heeft dit veel goede effecten op het lichaam. Veel rokers willen dan ook echt heel erg graag stoppen met roken, maar het is zo lastig om dat te realiseren. Het roken geeft naast een mentale verslaving ook zeker een lichamelijke verslaving. Er zijn vele hulpmiddelen beschikbaar die kunnen assisteren bij het stoppen. Zo zijn er als voorbeeld pleisters en kauwgom om je zin in een peuk te verminderen. Deze zijn vrij verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de drogist. Ook zijn er producten zoals Champix, wat een medicijn is.

De mogelijkheid om zonder deze hulpmiddelen te stoppen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Daar is een goed doorzettingsvermogen voor nodig. Het lukt veel rokers ook best wel om in eerste instantie te stoppen met roken, maar soms is er een terugval te merken. De voormalige verslavingsgevoelens komen weer naar boven wanneer men andere mensen ziet roken. Bij stressvolle periodes geven ex-rokers ook aan het lastig te hebben. Ze gaan dan weer naar een benzinestation om een pakje te kopen. Tabak is immers overal vrij verkrijgbaar, je moet dus absoluut sterk in je schoenen staan om de verslaving af te kappen.